Dieta keto – czym jest słynna dieta ketogeniczna?

jedzenie

Logiczne wydaje się, że przechodząc na dietę należy ograniczyć do minimum ilość tłuszczów spożywanych na co dzień. Właśnie dlatego niektórych tak dziwi popularność diety keto, która zakłada jedzenie posiłków zawierających 80-90% tłuszczu. Na jakiej zasadzie działa ta metoda redukcji i czy przynosi realne efekty?

Dieta keto ma wielu zwolenników, jak również krytyków. Jej założenia dzielą ludzi na tych, którzy twierdzą, że pomaga ona nie tylko schudnąć, ale również obniżyć ciśnienie i leczyć cukrzycę i tych dopatrujących się jej negatywnego wpływu na zdrowie. Żeby zrozumieć jak jest naprawdę, warto poznać szczegółowy jadłospis i zasady diety keto.

Omawiany sposób odżywiania zakłada ograniczenie spożywania węglowodanów, a zwiększenie ilości tłuszczów w diecie. Duże znaczenie mają tutaj proporcje. 80-90% posiłków mają stanowić tłuszcze, a tylko 10-20% węglowodany i białko. Tak jak normalnie organizm pobiera energię z węglowodanów, tak tutaj jest zmuszony do szukania alternatywnych źródeł. W ten sposób dochodzi do ketozy, od której zresztą wywodzi się nazwa diety keto. Ketoza to proces rozkładu tłuszczów, który wpływa na stężenie ciał ketonowych we krwi. W związku z tym zanika uczucie głodu, a organizm spala tłuszcz.

Żeby odchudzanie było skuteczne, warto spożywać produkty o dużej zawartości tłuszczu, które są jak najmniej przetworzone. Mogą to być tłuste ryby, masło, awokado i dobrej jakości mięso. Absolutnie zabronione jest jedzenie owoców i produktów zawierających cukier, ziarna czy skrobię. W pierwszych 2-3 miesiącach stosowania diety keto można odczuć przypływ energii, jednak bez konsultacji z lekarzem ta metoda odchudzania może być opłakana w skutkach.

awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *