Musimy być świadomi tego, że przejście na dietę roślinną w większości przypadków dość drastycznie wpłynie na sposób naszego odżywiania się. Właśnie z tego względu przed podjęciem takiej decyzji, powinniśmy samodzielnie dowiedzieć się, co i w jakich ilościach musimy jeść, aby nasz organizm dobrze zaakceptował te zmiany. Podstawą diety wegańskiej są oczywiście warzywa i owoce, a także strączki oraz produkty zbożowe. Ze względu na pomijanie niektórych produktów w diecie wegańskiej, osoby na niej będące wykorzystują to, co mogą, a dzięki temu wymyślają naprawdę ciekawe i nietypowe połączenia. Każda osoba zainteresowana tym sposobem odżywiania się, powinna być otwarta na nowe smaki i eksperymenty w kuchni.
Co jeść na diecie wegańskiej?
Pomimo ogólnej opinii zakładającej, że weganizm jest dietą bardzo ograniczającą i monotonną, jest wręcz przeciwnie. Dobrze zbilansowana dieta roślinna to bowiem jeden z najbardziej zróżnicowanych sposobów odżywiania się, jaki istnieje. Jakie produkty możemy, więc spożywać jako weganie?
-
Warzywa i owoce – te produkty są tak, jak już wspomnieliśmy podstawą diety wegańskiej. Zawierają wiele mikroskładników oraz witamin, które wspomagają właściwe funkcjonowanie organizmu.
-
Rośliny strączkowe – na przykład ciecierzyca, groch, fasola. Produkty zawierają duże ilości białka i są bardzo sycące.
-
Zboża – płatki owsiane, kasza jaglana, czy gryczana. To wartościowe produkty, które są nie tylko pełne mikroskładników, ale także błonnika.
-
Produkty mączne – takie jak na przykład makarony. Bardzo uniwersalne, dzięki czemu zjemy je na wiele sposobów.
-
Rośliny oleiste – siemię lniane, różnorodne pestki, czy sezam to wartościowy dodatek do każdego posiłku, dzięki któremu zapewnimy sobie odpowiednią ilość tłuszczów w diecie.
Dieta wegańska – czego nie można jeść?
Teraz kiedy wiesz już, co możesz jeść na diecie wegańskiej, warto także wspomnieć o produktach, które są wykluczane ze spożycia. Wiele osób wciąż myli niestety weganizm z wegetarianizmem, w którym produktem niespożywanym jest wyłącznie mięso. W przypadku diety roślinnej produktów tych jest więcej. Będąc weganami, nie zjemy bowiem:
-
mięsa (w tym także ryb)
-
owoców morza
-
mleka i wszelkich jego pochodnych
-
jajek
-
miodu
-
dań, czy produktów zawierających żelatynę
Mimo tego, że lista ta wydaje się naprawdę długa i restrykcyjna to parząc na pozostałe produkty, które jeść możemy, jest ona naprawdę znikoma. Nie można oczywiście powiedzieć, że weganizm nie wymaga od nas żadnych wyrzeczeń, jednak jeżeli tylko będziemy odżywiać się w zbilansowany sposób, może okazać się on dla nas najlepszą, możliwą dietą. Jeżeli, więc jesteś zainteresowany przejściem na dietę roślinną, koniecznie dowiedz się o niej jak najwięcej, poznaj produkty oraz sposoby ich wykorzystania. To naprawdę prostsze niż się wydaje!