Smaczne, łatwe o obróbce, pasują do całej masy potraw. Tak właśnie można opisać grzyby, które są bardzo często stosowane w kuchni azjatyckiej. Warto zauważyć, że poza wymienionymi wcześniej walorami grzyby mają jeszcze jedną ważną cechę. Mianowicie zawierają one dużo białka, a także sporo składników odżywczych. Należy do nich selen oraz witaminy z grupy C, D oraz B.
Tradycyjna medycyna chińska, a także japońska uważa grzyby za swego rodzaju eliksir zdrowia, a także długowieczności. Właśnie dlatego tak często wykorzystuje się je w przygotowywanych daniach. Najczęściej wybieranymi grzybami są mun oraz shiitake. Te pierwsze charakteryzują się delikatnym smakiem i trudną do opisania konsystencją. Po namoczeniu grzyby mun zwiększają swoją objętość nawet kilkukrotnie. Z kolei grzyby shiitake wyglądem przypominające brązowe pieczarki są bardzo aromatyczne. Przed zastosowaniem namacza się je w ciepłej wodzie i dodaje do bulionów i wszelkiego rodzaju dań wegańskich. Z tych grzybów wykonuje się także sosy idealne do dań mięsnych.