Jagoda kamczacka – niedoceniana, a bardzo cenna dla organizmu

O jagodzie kamczackiej od paru lat znowu zaczyna robić się głośno. Coraz częściej sadzi się ją w przydomowych ogródkach, działkach ROD, a nawet na balkonach. Krzew jagody kamczackiej dorasta zazwyczaj do około 1,5 metra wysokości i jest stosunkowo łatwy w uprawie. Jego owoce wyróżnia silne, niebieskie zabarwienie. Mogą one sięgać nawet kilku centymetrów i mieć podłużny lub bardziej gruszkowy kształt. W smaku zależnie od odmiany mogą być bardziej słodkie lub lekko kwaskowate.

Owoce jagody kamczackiej o wieków wykorzystywane są w medycynie ludowej północnej Rosji, Chin, a także Japonii. W niektórych rejonach zyskały miano eliksiru życia. Dlaczego? Oczywiście ze względu na ich właściwości, które bardzo pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Mowa tutaj o obniżeniu ciśnienia tętniczego, zmniejszeniu ryzyka zawału, zapobieganiu anemii, a także spowolnieniu rozwoju jaskry. Co ciekawe owoce jagody kamczackiej wykorzystywane są także jako lek przeciwmalaryczny.

Co dokładnie zawierają owoce jagody kamczackiej? Przede wszystkim związki fenolowe. Są to związki mające silne właściwości przeciwutleniające, a co za tym idzie pomagają wzmacniać odporność i zapobiegać rozwojowi wielu chorób. Do tego spore pokłady witaminy C, kwas askorbinowy, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń, a także potas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *