Kakao jako superfoods

kakao

Kakao to nie tylko główny składnik czekolady, ale także bogaty w przeciwutleniacze surowiec wykorzystywany w medycynie naturalnej. Jego ziarna zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino. Surowe kakao, pozyskiwane w taki sam sposób jak bardziej znane nam kakao prażone, to produkt wytwarzany z drzewa kakaowca właściwego. Dzięki temu, że jest mniej przetworzone, posiada więcej składników wspierających pracę naszego organizmu. W jego skład wchodzą cenne minerały, takie jak potas, żelazo, magnez, wspierający regulację ciśnienia tętniczego, wapń czy cynk. Surowe kakao zawiera również antyoksydanty i pobudzające alkaloidy: kofeinę i teobrominę. Jego zdolności do zwalczania wolnych rodników przewyższają działanie nawet jagód acai i goji. Może przybierać różne formy, które możemy wykorzystać nie tylko w celach zdrowotnych, ale także kosmetycznych. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o goszczącym na półkach z superfoods surowym kakao?

Surowe kakao – co powinniśmy o nim wiedzieć?

Obecnie największe uprawy kakao ulokowane są w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej. Surowe kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, mającego zbawienny wpływ na działanie naszego układu i krwionośnego oraz zawiera cenne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia. Spożywanie kakao w jego surowej formie pomoże nam obniżyć ciśnienie, zmniejszyć apetyt na słodkie przekąski i podkręcić metabolizm. Dzięki zawartości tryptofanu, świetnie wpływa również na układ nerwowy – ten aminokwas jest odpowiedzialny za wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.

W sklepach z naturalną żywnością i suplementami możemy znaleźć surowe kakao w formie proszku, ziaren lub masła.

Jak smakuje surowe kakao?

Surowe kakao charakteryzuje się gorzkim smakiem, ale możemy dodać mu nieco słodyczy łącząc je z owocami, na przykład truskawkami, brzoskwiniami, czy bananami. Jeśli chcemy przyrządzić klasyczny napój na bazie mleka, warto osłodzić go odrobiną miodu.

Surowe kakao możemy kupić w stacjonarnym lub internetowym sklepie z naturalną żywnością, i choć kakao w tej formie znacznie przewyższa ceną kakao znane nam z półek w supermarkecie, stanowczo warto wprowadzić je do codziennej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *