Nasiona Sacha inchi – czyli?

olej

Sacha inchi (Plukenetia volubilis) to pochodzące z Peru pnącze o zielonych liściach, potrafiące osiągnąć długość nawet dwóch metrów, rodzące piękne, choć niejadalne jasnozielone owoce przypominające swoim kształtem gwiazdę. Dojrzewające owoce Sacha inchi zmieniają swoją barwę na brązową i wytwarzają jadalne nasiona, podobne do orzechów i zbliżone w smaku do migdałów. Są stałym elementem kuchni peruwiańskiej i słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości. Są dziś uprawiane także w Tajlandii, południowo-wschodniej Azji oraz Ameryce Południowej. Te małe, niepozorne nasionka stanowią bogate źródło witamin, minerałów, błonnika i białka oraz obfitują w zdrowe tłuszcze. Obecnie są znane na całym świecie i nazywane „skarbem Inków”. Co sprawia, że nasiona Sacha inchi są tak wyjątkowe?

Właściwości Sacha inchi

Nasiona rośliny Plukenetia volubilis można wykorzystywać w ich pierwotnej formie – zwykle po uprażeniu, ugotowaniu lub upieczeniu, lub tłoczyć z nich olej o niezwykłych właściwościach, zbawiennych dla naszego zdrowia i urody. Surowiec ten zawdzięcza swoją popularność bardzo wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych – wynosi ona aż 94 procent! Pod tym względem nie może mu się równać żaden inny olej. Co więcej, zawiera on prawie 50 procent kwasów omega-3, dzięki czemu jest polecany dla osób cierpiących na migrenę w celu zmniejszenia dolegliwości związanych z migrenowym bólem głowy o podłożu autoimmunologicznym. Dodatkowo kwas omega-3, w połączeniu z zawartymi w oleju przeciwutleniaczami sprawia, że olej z nasion Sacha inchi jest świetnym kosmetykiem nawilżającym i regeneracyjnym, idealnym do pielęgnacji naszej skóry i włosów. Sacha inchi w formie prażonych czy pieczonych nasion mogą być dobrym pomysłem na przekąskę dla osób dbających o linię, ponieważ pozwalają szybko pozbyć się głodu oraz dostarczają wyłącznie zdrowych kalorii. Dodatkowo znajdujący się w nich magnez i tryptofan mają właściwości odprężające, nasiona mogą więc pomóc osobom zmagającym się z bezsennością. Fani Sacha inchi zwracają także uwagę na jego działanie przeciwbólowe i wsparcie w walce z podwyższonym cholesterolem.

Gdzie kupić Sacha inchi?

Prażonych nasion Sacha inchi możemy szukać na sklepowych półkach z tak zwanymi superfoods. Wiele sklepów internetowych i stacjonarnych ze zdrową żywnością posiada w swojej ofercie olej z nasion Sacha inchi – z pewnością warto się w niego zaopatrzyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *