Mówiąc produkty pszczele mamy na myśli: miód, pierzge, a także propolis. Jak się okazuje mają one niezastąpione właściwości zarówno odżywcze, jak i lecznicze. Co takiego się w nich znajduje? Przede wszystkim minerały, probiotyki, enzymy, antyoksydanty, a także substancje o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwgrzybiczym. Jest to więc niesamowita, dobroczynna bomba dla organizmu człowieka, który chce się zabezpieczyć przed różnego rodzaju infekcjami.
Do produktów pszczelich zaliczamy wspomnianą piegrzę. Pod tą niewiele mówiącą nazwą skrywa się pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły. Dlaczego jest on dobry dla organizmu człowieka? Otóż znajduje się w nim łatwo przyswajalne białko, a także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania aminokwasy. Co więcej, znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, C, E oraz karotenoidy i lecytynę.
Propolis (kit pszczeli) to kolejny produkt, na który warto zwrócić większą uwagę. Stosuje się go przy dolegliwościach reumatycznych, przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, a także przy budowaniu odporności. Należy wspomnieć, że propolis zawiera około 300 składników aktywnych, wśród których znajdują się kwasy fenolowe, terpenoidy oraz flawonoidy. Jest on także źródłem polisacharydy i mikroelementów takich jak miedź, żelazo, krzem czy fosfor.
Na koniec oczywiście miód. Stosuje się go zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym kiedy to odporność organizmu na infekcje jest szczególnie potrzebna. Należy pamiętać, że miodu nie powinno się gotować, ani rozpuszczać w wysokiej temperaturze. Traci on wówczas spora część dobroczynnych składników. Niezawodnym sposobem jest rozpuszczanie łyżeczki miodu w ciepłej wodzie i wypicie jej zaraz po przebudzeniu.