Trawę jęczmienną, czyli młody jęczmień zwyczajny, wykorzystuje się w medycynie naturalnej od tysięcy lat – wszak jest on najstarszym znanym nam zbożem, opisywanym jeszcze w Biblii. Dziś jego największymi producentami są Niemcy, Ukraina oraz Francja. Liczne prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia sprawiają, że stał się bardzo popularny w naszym kraju. Trawa jęczmienna jest bogata w wiele witamin, minerałów, błonnik i kwas foliowy, pomaga wzmocnić i oczyścić nasz organizm. Zawiera więcej witaminy C od pomarańczy, wspomaga leczenie anemii i pomaga regulować przemianę materii. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tym niezwykłym zbożu?
Trawa jęczmienna – co musisz o niej wiedzieć?
Jednym z jej głównych składników jest chlorofil, który nie tylko bierze udział w oczyszczaniu krwi, ale także wspiera równowagę kwasowo-zasadową i zapobiega zakwaszeniu naszego organizmu. Trawa jęczmienna stanowi bogate źródło magnezu, wapnia, żelaza, potasu oraz fosforu i zawiera bogate w aminokwasy białko, dzięki czemu może być świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej. To jednak nie wszystko – młody jęczmień jest bogaty w witaminy z grupy B, wspierające nasz układ nerwowy, odpowiedzialną za odporność organizmu witaminę C, witaminy A i E, mające właściwości przeciwutleniające a także witaminę D, pełniącą ważną rolę w procesach układu immunologicznego i wspierającą gospodarkę nerwowo-mięśniową a także odpowiedzialną za odpowiednią krzepliwość krwi witaminę K. Do długiej listy zalet trawy jęczmiennej należy dodać jej zdolność do oczyszczania organizmu z metali ciężkich, poprawy apetytu i ogólnej witalności.
Trawa jęczmienna – jak to ugryźć?
Młody jęczmień dostępny jest w większości sklepów internetowych i stacjonarnych, oferujących zdrową żywność i suplementy diety. Dostępny jest w różnych formach – znaleźć możemy trawę jęczmienną w postaci proszku, soku, suszu ziołowego, czy liści. Sproszkowany młody jęczmień to doskonały dodatek do zdrowych koktajli, zup czy deserów. Z suszu trawy jęczmiennej można przygotowywać napary, jednak należy pamiętać, by nie spożywać go więcej, niż dwie łyżeczki dziennie.
Niezależnie od tego, która forma najbardziej przypadła nam do gustu, nie należy zapominać o kupowaniu suplementów tylko w sprawdzonych sklepach.