Zdrowe śniadanie – zacznij swój dzień z wigorem

Według ekspertów śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To właśnie ono pomaga się wybudzić i dostarcza potrzebnej energii na cały poranek. Jakie zdrowe posiłki będą odpowiednie na śniadanie? Podpowiadamy!

Zdrowe śniadanie – jajka w różnej postaci

Białko jest bardzo potrzebne w diecie, a dostarczyć go mogą właśnie jajka. Omlet to sycący posiłek, do którego można dodać ulubione warzywa. Jego przygotowanie jest bardzo proste – jajka mieszamy widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji i dodajemy przyprawy. Następnie smażymy do czasu, aż omlet się zarumieni. Dodatki takie jak pomidorki lub cebula można dodać przed smażeniem lub po. Uspokajamy osoby, które boją się smażenia – raz na jakiś czas odrobina masła nie powinna zaszkodzić nikomu. Jeśli jednak ktoś woli całkiem unikać tłuszczu, to może ugotować jajka na twardo lub miękko. To dobry dodatek do zdrowego śniadania.

Owsianka – pomysł na zdrowe śniadanie

Owsianka to posiłek, który na długo pozwala zapomnieć o uczuciu głodu, dlatego jest idealna właśnie na śniadanie. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, a przy tym jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dostępne w sklepach są zwykłe, błyskawiczne oraz górskie płatki owsiane. Wybór zależy od preferencji. Płatki błyskawiczne i górskie można jeść już po krótkim moczeniu w płynie, zaś te zwykłe powinno się ugotować. Świetnym pomysłem jest zjedzenie na śniadanie owsianki z owocami. To zdrowa porcja słodyczy, która dostarczy energii zaraz po wstaniu. Wystarczy zalać na przykład płatki błyskawiczne wrzątkiem, odczekać chwilę i dodać trochę mleka. Może to być zarówno mleko krowie, jak i roślinne. Do tego wkrajamy ulubiony owoc i gotowe. My polecamy banany, ponieważ są dostępne przez cały rok, są pożywne i słodkie.

Ciemne pieczywo na zdrowe śniadanie

Osoby, które nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba ucieszy fakt, że jedząc zdrowo wcale nie trzeba z niego rezygnować. Wystarczy po prostu zastąpić bułki pszenne ciemnym chlebem i gotowe. Jednak i tutaj trzeba uważać, bo często producenci raczą nas zwykłym pieczywem zabarwionym karmelem twierdząc, że jest przecież ciemne. Dlatego trzeba pamiętać, by czytać etykiety i sprawdzać, czy faktycznie chleb jest żytni. Kiedy już mamy odpowiednie pieczywo, to możemy je przyozdobić plasterkiem chudej szynki z piersi indyka oraz warzywami. Niektórzy smarują kromki awokado, które słynie ze swojego bogactwa w zdrowe tłuszcze. Takie zdrowe śniadanie jest bardzo smaczne i pożywne, a przy tym dostarcza odpowiednią ilość energii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *